- Dostajemy propozycje menu do naszego konkursu. Oto pierwsza, publikuję ją z przyjemnością:) Na pewno skorzystamy Pani Ewo, zapraszam w przyszłym tygodniu na lunch!
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Ewa Angrocka
Propozycja menu lunchowego nr 1:
zupa:
gazpacho - idealna na gorące lipcowe dni i bardzo prosta w przygotowaniu
składniki: dojrzałe pomidory, cebule, papryki (np. zielone), ogórki, czosnek, białe pieczywo lekko czerstwe, oliwa, ocet, sól, pieprz
przygotowanie: warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki; chleb namoczyć w wodzie; wszystko razem zmiksować w blenderze; schłodzić w lodówce; przed podaniem posypać na wierzchu drobno posiekanymi warzywami (cebula, papryka, ogórek)
danie główne:
cytrynowe fussili z tuńczykiem
składniki: makaron fussili (najlepiej razowy), tuńczyk w puszcze, kapary, cebula, natka pietruszki, czosnek, oliwa, białe wino (opcjonalnie), sól, pieprz, cytryna
przygotowanie: cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę; zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie; dodać skórkę z cytryny; dolać wino i poczekać aż trochę odparuje; dodawać kolejno: kapary, tuńczyka, część natki pietruszki; wymieszać z ugotowanym makaronem; posypać natką pietruszki
Propozycja menu lunchowego nr 2:
zupa:
krem ze szpinaku z dodatkiem mascarpone
przygotowanie: jak każdą zupę-krem; na bazie wywaru + zmiksować podduszony na oliwie z czosnkiem szpinak (dla zagęszczenia zmiksować z ziemniakiem); podawać w płaskich talerzach - na środku ułożyć łyżką mascarpone
danie główne:
faszerowane papryki z jajkiem sadzonym
składniki: papryki (najlepiej prezentują się czerwone), ryż, szpinak, cebula, czosnek, jajka, przyprawy
przygotowanie:
papryki przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć; poddusić szpinak na cebuli z czosnkiem; ugotować ryż; wymieszać ryż ze szpinakiem (wersja alternatywna to przygotowanie risotto ze szpinakiem) i wypełnić farszem papryki (które wcześniej należy podpiec w piekarniku); na wierzch każdej papryki rozbić jajko; przyprawić; zapiekać w piekarniku aż jajko się zetnie
Propozycja menu lunchowego nr 3:
zupa:
dowolna
danie główne:
omlet pod pomidorową pierzynką z fetą
przygotowanie: omlet ze szczypiorkiem przygotowany standardowo;
pierzynka pomidorowa: posiekać obrane pomidory, pomidory suszone, cebulę czerwoną, czosnek, natkę pietruszki; wymieszać razem z oliwą i przyprawami + balsamico; zapiec w piekarniku; omlet obficie przykryć pierzynką i posypać serem feta
- 15 godz. temuCzyli Chilli
- Witam, Zapraszam na bloga ostrakuchnia.blogspot.com Dziękuję i przekazuję menu naszemu szefowi kuchni. Jeżeli je wykorzystamy prześlę Pani mailem kupon, proszę więc o zalogowanie się na blogu. Mnie szczególnie podoba się zestaw pierwszy, myślę że szefowi kuchni też się spodoba:)
piątek, 29 czerwca 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam,
OdpowiedzUsuńJest bardzo gorąco więc zaproponuję dania na upalne dni.
Oto moja propozycja menu lunch:
Chłodnik wykwintny z pomidorów
Farfalle z orzechami i serem
Sałata nicejska z tuńczykiem i jajkiem
Zupa owocowa z domowym makaronem
Spaghetti z tuńczykiem i sosem pietruszkowym
Kawałki piersi z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym podane z ryżem i blanszowanymi brokułami
Proszę o informację, czy potrzebujecie Państwo przepisy, oczywiście chętnie je prześlę:)
Pozdrawiam
Iwona Skrocka
Zupa tajska:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
krewetki koktajlowe - 100 gramów
pęd trawy cytrynowej - 2 sztuki
bulion drobiowy
pęczek naci kolendry - 1 sztuka
pierś z kurczaka - 100 gramów
świeży imbir - 1 sztuka
grzyby shitake - 50 gramów
mleko kokosowe z puszki - 400 mililitrów
liście limonki kaffir - 10 sztuk
papryczka chilli - 1 sztuka
Przygotowanie:
Gotujemy litr wywaru drobiowego.Imbir obieramy i ścieramy, limonki i papryczkę chilli kroimy w kawałki. Składniki dodajemy do bulionu razem z listkami limonki kaffir.Kroimy bardzo drobno jasną część trawy cytrynowej, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko około 5 minut.Grzyby i piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy razem z krewetkami. Następnie gotujemy 5 minut.Wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Zupę podajemy posypaną posiekaną nacią kolendry.
Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki podany w towrzystwie zielonego ryżu:
Składniki:
1 szklanka sosu sojowego
½ szklanki miodu
2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu
2-3 centymetry obranego korzenia imbiru, pokrojonego w plasterki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 kg filetu z łososia, bez ości
Przygotowanie:
Wymieszać sos sojowy, miód i sok z cytryny w dużym naczyniu (takim, by zmieścił się łosoś). Dodać imbir i czosnek. Wymieszać. Włożyć łososia skórą do góry. Marynować od 10-u do 30-u minut.
Rozgrzać piekarnik lub rozpalić grill. Wyjąć łososia z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć skórą do dołu w natłuszczonej brytfance lub na ruszcie grill. Piec 10 do 15 minut, aż będzie jędrny. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować marynatą. Z gorącego łososia usunąć skórę. Podawać.
LUB
Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni:
Składniki pesto:
125 ml suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i drobno posiekanych
60 ml prażonych, posiekanych nasion dyni
1 łyżka stołowa posiekanych kaparów
75 ml oliwy
Składniki przystawki z cukinii:
125 ml bulionu drobiowego
3 łyżki stołowe masła
4 cukinie, pokrojone wzdłuż na szatkownicy
4 drobno posiekane liście bazylii albo szałwii
675 g filetów z dorsza
2 łyżki stołowe oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj pomidory, nasiona dyni, kapary i oliwę. Odstaw. Na dużej patelni zagotuj bulion z masłem. Odparuj połowę. Dodaj cukinię i liście. Gotuj ostrożnie mieszając, aż cukinia lekko zmięknie, czyli przez 3-4 minuty. Posyp solą i pieprzem. Wyłóż i odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni, na średnim ogniu podsmaż rybę na oliwie, aż będzie brązowa, czyli przez 2-3 minuty po obu stronach. Posyp solą i pieprzem. Podawaj rybę z pesto i cukinią.
Zielony ryż:
Składniki:
półtorej miarki ryżu basmati
avocado
cytryna
miarka listków bazylii*
¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż zalewamy trzema miarkami wody i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Obrane ze skórki awokado dzielimy na kilka części. Umieszczamy w robocie kuchennym. Dodajemy listki bazylii i dolewamy sok z cytryny, oliwę i odrobinę wody. Całość doprawiamy solą i pierzem i miksujemy. Ugotowany ryż łączymy ze zmiksowaną zieloną masą i dokładnie mieszamy.
Wracamy do naszego konkursu "własny lunch w Czyli Chilli"
OdpowiedzUsuńOto propozycja p. Zuzanny. "Kupujemy" dorsza z pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni. W rewanżu zapraszamy Panią na lunch z osobą towarzyszącą. Niekoniecznie własny:) Lunch proszę zrealizować na podstawie kuponu, który Pani przesyłam, w dowolnym momencie. Powiadomię Panią o terminie realizacji Pani dania. Będzie to pewnie w kolejny piątek. Zawsze w piątki mamy rybę na lunch. Zapraszam kolejne osoby do udziału w konkursie.