piątek, 29 czerwca 2012

    • Dostajemy propozycje menu do naszego konkursu. Oto pierwsza, publikuję ją z przyjemnością:) Na pewno skorzystamy Pani Ewo, zapraszam w przyszłym tygodniu na lunch!
       

      Pozdrawiam i życzę smacznego!
      Ewa Angrocka

      Propozycja menu lunchowego nr 1:
      zupa:
      gazpacho - idealna na gorące lipcowe dni i bardzo prosta w przygotowaniu
      składniki: dojrzałe pomidory, cebule, papryki (np. zielone), ogórki, czosnek, białe pieczywo lekko czerstwe, oliwa, ocet, sól, pieprz
      przygotowanie: warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki; chleb namoczyć w wodzie; wszystko razem zmiksować w blenderze; schłodzić w lodówce; przed podaniem posypać na wierzchu drobno posiekanymi warzywami (cebula, papryka, ogórek)

      danie główne:
      cytrynowe fussili z tuńczykiem
      składniki: makaron fussili (najlepiej razowy), tuńczyk w puszcze, kapary, cebula, natka pietruszki, czosnek, oliwa, białe wino (opcjonalnie), sól, pieprz, cytryna
      przygotowanie: cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę; zeszklić cebulę z czosnkiem na oliwie; dodać skórkę z cytryny; dolać wino i poczekać aż trochę odparuje; dodawać kolejno: kapary, tuńczyka, część natki pietruszki; wymieszać z ugotowanym makaronem; posypać natką pietruszki


      Propozycja menu lunchowego nr 2:
      zupa:
      krem ze szpinaku z dodatkiem mascarpone
      przygotowanie: jak każdą zupę-krem; na bazie wywaru + zmiksować podduszony na oliwie z czosnkiem szpinak (dla zagęszczenia zmiksować z ziemniakiem); podawać w płaskich talerzach - na środku ułożyć łyżką mascarpone

      danie główne:
      faszerowane papryki z jajkiem sadzonym
      składniki: papryki (najlepiej prezentują się czerwone), ryż, szpinak, cebula, czosnek, jajka, przyprawy
      przygotowanie:
      papryki przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć; poddusić szpinak na cebuli z czosnkiem; ugotować ryż; wymieszać ryż ze szpinakiem (wersja alternatywna to przygotowanie risotto ze szpinakiem) i wypełnić farszem papryki (które wcześniej należy podpiec w piekarniku); na wierzch każdej papryki rozbić jajko; przyprawić; zapiekać w piekarniku aż jajko się zetnie


      Propozycja menu lunchowego nr 3:
      zupa:
      dowolna

      danie główne:
      omlet pod pomidorową pierzynką z fetą
      przygotowanie: omlet ze szczypiorkiem przygotowany standardowo;
      pierzynka pomidorowa: posiekać obrane pomidory, pomidory suszone, cebulę czerwoną, czosnek, natkę pietruszki; wymieszać razem z oliwą i przyprawami + balsamico; zapiec w piekarniku; omlet obficie przykryć pierzynką i posypać serem feta
  • Czyli Chilli
    15 godz. temu
    Czyli Chilli
    • Witam, Zapraszam na bloga ostrakuchnia.blogspot.com Dziękuję i przekazuję menu naszemu szefowi kuchni. Jeżeli je wykorzystamy prześlę Pani mailem kupon, proszę więc o zalogowanie się na blogu. Mnie szczególnie podoba się zestaw pierwszy, myślę że szefowi kuchni też się spodoba:)

3 komentarze:

  1. Witam,
    Jest bardzo gorąco więc zaproponuję dania na upalne dni.
    Oto moja propozycja menu lunch:

    Chłodnik wykwintny z pomidorów
    Farfalle z orzechami i serem
    Sałata nicejska z tuńczykiem i jajkiem

    Zupa owocowa z domowym makaronem
    Spaghetti z tuńczykiem i sosem pietruszkowym
    Kawałki piersi z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym podane z ryżem i blanszowanymi brokułami


    Proszę o informację, czy potrzebujecie Państwo przepisy, oczywiście chętnie je prześlę:)


    Pozdrawiam
    Iwona Skrocka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa tajska:

    Składniki:

    krewetki koktajlowe - 100 gramów
    pęd trawy cytrynowej - 2 sztuki
    bulion drobiowy
    pęczek naci kolendry - 1 sztuka
    pierś z kurczaka - 100 gramów
    świeży imbir - 1 sztuka
    grzyby shitake - 50 gramów
    mleko kokosowe z puszki - 400 mililitrów
    liście limonki kaffir - 10 sztuk
    papryczka chilli - 1 sztuka

    Przygotowanie:

    Gotujemy litr wywaru drobiowego.Imbir obieramy i ścieramy, limonki i papryczkę chilli kroimy w kawałki. Składniki dodajemy do bulionu razem z listkami limonki kaffir.Kroimy bardzo drobno jasną część trawy cytrynowej, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko około 5 minut.Grzyby i piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy razem z krewetkami. Następnie gotujemy 5 minut.Wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Zupę podajemy posypaną posiekaną nacią kolendry.

    Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki podany w towrzystwie zielonego ryżu:


    Składniki:

    1 szklanka sosu sojowego

    ½ szklanki miodu

    2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu

    2-3 centymetry obranego korzenia imbiru, pokrojonego w plasterki

    3 ząbki czosnku, zmiażdżone

    1 kg filetu z łososia, bez ości


    Przygotowanie:

    Wymieszać sos sojowy, miód i sok z cytryny w dużym naczyniu (takim, by zmieścił się łosoś). Dodać imbir i czosnek. Wymieszać. Włożyć łososia skórą do góry. Marynować od 10-u do 30-u minut.
    Rozgrzać piekarnik lub rozpalić grill. Wyjąć łososia z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć skórą do dołu w natłuszczonej brytfance lub na ruszcie grill. Piec 10 do 15 minut, aż będzie jędrny. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować marynatą. Z gorącego łososia usunąć skórę. Podawać.

    LUB

    Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni:

    Składniki pesto:

    125 ml suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i drobno posiekanych

    60 ml prażonych, posiekanych nasion dyni

    1 łyżka stołowa posiekanych kaparów

    75 ml oliwy


    Składniki przystawki z cukinii:

    125 ml bulionu drobiowego

    3 łyżki stołowe masła

    4 cukinie, pokrojone wzdłuż na szatkownicy

    4 drobno posiekane liście bazylii albo szałwii


    675 g filetów z dorsza

    2 łyżki stołowe oliwy


    Przygotowanie:
    W misce wymieszaj pomidory, nasiona dyni, kapary i oliwę. Odstaw. Na dużej patelni zagotuj bulion z masłem. Odparuj połowę. Dodaj cukinię i liście. Gotuj ostrożnie mieszając, aż cukinia lekko zmięknie, czyli przez 3-4 minuty. Posyp solą i pieprzem. Wyłóż i odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni, na średnim ogniu podsmaż rybę na oliwie, aż będzie brązowa, czyli przez 2-3 minuty po obu stronach. Posyp solą i pieprzem. Podawaj rybę z pesto i cukinią.

    Zielony ryż:

    Składniki:

    półtorej miarki ryżu basmati

    avocado

    cytryna

    miarka listków bazylii*

    ¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia

    sól i pieprz do smaku



    Przygotowanie:

    Ryż zalewamy trzema miarkami wody i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Obrane ze skórki awokado dzielimy na kilka części. Umieszczamy w robocie kuchennym. Dodajemy listki bazylii i dolewamy sok z cytryny, oliwę i odrobinę wody. Całość doprawiamy solą i pierzem i miksujemy. Ugotowany ryż łączymy ze zmiksowaną zieloną masą i dokładnie mieszamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wracamy do naszego konkursu "własny lunch w Czyli Chilli"
    Oto propozycja p. Zuzanny. "Kupujemy" dorsza z pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni. W rewanżu zapraszamy Panią na lunch z osobą towarzyszącą. Niekoniecznie własny:) Lunch proszę zrealizować na podstawie kuponu, który Pani przesyłam, w dowolnym momencie. Powiadomię Panią o terminie realizacji Pani dania. Będzie to pewnie w kolejny piątek. Zawsze w piątki mamy rybę na lunch. Zapraszam kolejne osoby do udziału w konkursie.

    OdpowiedzUsuń