Gotujemy
litr wywaru drobiowego.Imbir obieramy i ścieramy, limonki i papryczkę
chilli kroimy w kawałki. Składniki dodajemy do bulionu razem z listkami
limonki kaffir.Kroimy bardzo drobno jasną część trawy cytrynowej,
dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko około 5 minut.Grzyby i piersi z
kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy razem z krewetkami.
Następnie gotujemy 5 minut.Wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Zupę
podajemy posypaną posiekaną nacią kolendry.
Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki podany w towarzystwie zielonego ryżu:
Składniki:
1 szklanka sosu sojowego
½ szklanki miodu
2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu
2-3 centymetry obranego korzenia imbiru, pokrojonego w plasterki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 kg filetu z łososia, bez ości
Przygotowanie:
Wymieszać
sos sojowy, miód i sok z cytryny w dużym naczyniu (takim, by zmieścił
się łosoś). Dodać imbir i czosnek. Wymieszać. Włożyć łososia skórą do
góry. Marynować od 10-u do 30-u minut. Rozgrzać piekarnik lub
rozpalić grill. Wyjąć łososia z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i
ułożyć skórą do dołu w natłuszczonej brytfance lub na ruszcie grill.
Piec 10 do 15 minut, aż będzie jędrny. W czasie pieczenia kilkakrotnie
smarować marynatą. Z gorącego łososia usunąć skórę. Podawać.
LUB
Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni:
Składniki pesto:
125 ml suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i drobno posiekanych
60 ml prażonych, posiekanych nasion dyni
1 łyżka stołowa posiekanych kaparów
75 ml oliwy
Składniki przystawki z cukinii:
125 ml bulionu drobiowego
3 łyżki stołowe masła
4 cukinie, pokrojone wzdłuż na szatkownicy
4 drobno posiekane liście bazylii albo szałwii
675 g filetów z dorsza
2 łyżki stołowe oliwy
Przygotowanie: W
misce wymieszaj pomidory, nasiona dyni, kapary i oliwę. Odstaw. Na
dużej patelni zagotuj bulion z masłem. Odparuj połowę. Dodaj cukinię i
liście. Gotuj ostrożnie mieszając, aż cukinia lekko zmięknie, czyli
przez 3-4 minuty. Posyp solą i pieprzem. Wyłóż i odstaw w ciepłe
miejsce. Na tej samej patelni, na średnim ogniu podsmaż rybę na oliwie,
aż będzie brązowa, czyli przez 2-3 minuty po obu stronach. Posyp solą i
pieprzem. Podawaj rybę z pesto i cukinią.
Zielony ryż:
Składniki:
półtorej miarki ryżu basmati
avocado
cytryna
miarka listków bazylii*
¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż
zalewamy trzema miarkami wody i gotujemy pod przykryciem przez 15
minut. Obrane ze skórki awokado dzielimy na kilka części. Umieszczamy w
robocie kuchennym. Dodajemy listki bazylii i dolewamy sok z cytryny,
oliwę i odrobinę wody. Całość doprawiamy solą i pierzem i miksujemy.
Ugotowany ryż łączymy ze zmiksowaną zieloną masą i dokładnie mieszamy.
"Kupujemy" dorsza z pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni. W rewanżu zapraszamy Panią na lunch z osobą towarzyszącą. Niekoniecznie własny:) Lunch proszę zrealizować na podstawie kuponu, który Pani przesyłam, w dowolnym momencie. Powiadomię Panią o terminie realizacji Pani dania. Będzie to pewnie w kolejny piątek. Zawsze w piątki mamy rybę na lunch.
Zapraszam kolejne osoby do udziału w konkursie. Wystarczy wysłać propozycje na nasz profil na fb lub bezpośrednio na blog. Możecie sami układać menu waszego lunchu !
Oto propozycja p. Zuzanny.
Zupa tajska:
Składniki:
krewetki koktajlowe - 100 gramów
pęd trawy cytrynowej - 2 sztuki
bulion drobiowy
pęczek naci kolendry - 1 sztuka
pierś z kurczaka - 100 gramów
świeży imbir - 1 sztuka
grzyby shitake - 50 gramów
mleko kokosowe z puszki - 400 mililitrów
liście limonki kaffir - 10 sztuk
papryczka chilli - 1 sztuka
Przygotowanie:
Gotujemy litr wywaru drobiowego.Imbir obieramy i ścieramy, limonki i papryczkę chilli kroimy w kawałki. Składniki dodajemy do bulionu razem z listkami limonki kaffir.Kroimy bardzo drobno jasną część trawy cytrynowej, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko około 5 minut.Grzyby i piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy razem z krewetkami. Następnie gotujemy 5 minut.Wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Zupę podajemy posypaną posiekaną nacią kolendry.
Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki podany w towarzystwie zielonego ryżu:
Składniki:
1 szklanka sosu sojowego
½ szklanki miodu
2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu
2-3 centymetry obranego korzenia imbiru, pokrojonego w plasterki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 kg filetu z łososia, bez ości
Przygotowanie:
Wymieszać sos sojowy, miód i sok z cytryny w dużym naczyniu (takim, by zmieścił się łosoś). Dodać imbir i czosnek. Wymieszać. Włożyć łososia skórą do góry. Marynować od 10-u do 30-u minut.
Rozgrzać piekarnik lub rozpalić grill. Wyjąć łososia z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć skórą do dołu w natłuszczonej brytfance lub na ruszcie grill. Piec 10 do 15 minut, aż będzie jędrny. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować marynatą. Z gorącego łososia usunąć skórę. Podawać.
LUB
Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni:
Składniki pesto:
125 ml suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i drobno posiekanych
60 ml prażonych, posiekanych nasion dyni
1 łyżka stołowa posiekanych kaparów
75 ml oliwy
Składniki przystawki z cukinii:
125 ml bulionu drobiowego
3 łyżki stołowe masła
4 cukinie, pokrojone wzdłuż na szatkownicy
4 drobno posiekane liście bazylii albo szałwii
675 g filetów z dorsza
2 łyżki stołowe oliwy
Przygotowanie:
W misce wymieszaj pomidory, nasiona dyni, kapary i oliwę. Odstaw. Na dużej patelni zagotuj bulion z masłem. Odparuj połowę. Dodaj cukinię i liście. Gotuj ostrożnie mieszając, aż cukinia lekko zmięknie, czyli przez 3-4 minuty. Posyp solą i pieprzem. Wyłóż i odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni, na średnim ogniu podsmaż rybę na oliwie, aż będzie brązowa, czyli przez 2-3 minuty po obu stronach. Posyp solą i pieprzem. Podawaj rybę z pesto i cukinią.
Zielony ryż:
Składniki:
półtorej miarki ryżu basmati
avocado
cytryna
miarka listków bazylii*
¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż zalewamy trzema miarkami wody i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Obrane ze skórki awokado dzielimy na kilka części. Umieszczamy w robocie kuchennym. Dodajemy listki bazylii i dolewamy sok z cytryny, oliwę i odrobinę wody. Całość doprawiamy solą i pierzem i miksujemy. Ugotowany ryż łączymy ze zmiksowaną zieloną masą i dokładnie mieszamy.
"Kupujemy" dorsza z pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni. W rewanżu zapraszamy Panią na lunch z osobą towarzyszącą. Niekoniecznie własny:) Lunch proszę zrealizować na podstawie kuponu, który Pani przesyłam, w dowolnym momencie. Powiadomię Panią o terminie realizacji Pani dania. Będzie to pewnie w kolejny piątek. Zawsze w piątki mamy rybę na lunch.