poniedziałek, 24 września 2012

Zapraszamy do konkursu! Ułóż własny lunch w Czyli Chilli.

Wracamy do naszego konkursu "Własny lunch w Czyli Chilli"
Oto propozycja p. Zuzanny.

Zupa tajska:

Składniki:

krewetki koktajlowe - 100 gramów
pęd trawy cytrynowej - 2 sztuki
bulion drobiowy
pęczek naci kolendry - 1 sztuka
pierś z kurczaka - 100 gramów
świeży imbir - 1 sztuka
grzyby shitake - 50 gramów
mleko kokosowe z puszki - 400 mililitrów
liście limonki kaffir - 10 sztuk
papryczka chilli - 1 sztuka

Przygotowanie:

Gotujemy litr wywaru drobiowego.Imbir obieramy i ścieramy, limonki i papryczkę chilli kroimy w kawałki. Składniki dodajemy do bulionu razem z listkami limonki kaffir.Kroimy bardzo drobno jasną część trawy cytrynowej, dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko około 5 minut.Grzyby i piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy razem z krewetkami. Następnie gotujemy 5 minut.Wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Zupę podajemy posypaną posiekaną nacią kolendry.

Pieczony lub grillowany łosoś w sosie teriyaki podany w towarzystwie zielonego ryżu:


Składniki:

1 szklanka sosu sojowego

½ szklanki miodu

2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu

2-3 centymetry obranego korzenia imbiru, pokrojonego w plasterki

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 kg filetu z łososia, bez ości


Przygotowanie:

Wymieszać sos sojowy, miód i sok z cytryny w dużym naczyniu (takim, by zmieścił się łosoś). Dodać imbir i czosnek. Wymieszać. Włożyć łososia skórą do góry. Marynować od 10-u do 30-u minut.
Rozgrzać piekarnik lub rozpalić grill. Wyjąć łososia z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć skórą do dołu w natłuszczonej brytfance lub na ruszcie grill. Piec 10 do 15 minut, aż będzie jędrny. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować marynatą. Z gorącego łososia usunąć skórę. Podawać.

LUB

Pieczony dorsz, pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni:

Składniki pesto:

125 ml suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i drobno posiekanych

60 ml prażonych, posiekanych nasion dyni

1 łyżka stołowa posiekanych kaparów

75 ml oliwy


Składniki przystawki z cukinii:

125 ml bulionu drobiowego

3 łyżki stołowe masła

4 cukinie, pokrojone wzdłuż na szatkownicy

4 drobno posiekane liście bazylii albo szałwii


675 g filetów z dorsza

2 łyżki stołowe oliwy


Przygotowanie:
W misce wymieszaj pomidory, nasiona dyni, kapary i oliwę. Odstaw. Na dużej patelni zagotuj bulion z masłem. Odparuj połowę. Dodaj cukinię i liście. Gotuj ostrożnie mieszając, aż cukinia lekko zmięknie, czyli przez 3-4 minuty. Posyp solą i pieprzem. Wyłóż i odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni, na średnim ogniu podsmaż rybę na oliwie, aż będzie brązowa, czyli przez 2-3 minuty po obu stronach. Posyp solą i pieprzem. Podawaj rybę z pesto i cukinią.

Zielony ryż:

Składniki:

półtorej miarki ryżu basmati

avocado

cytryna

miarka listków bazylii*

¼ miarki oliwy z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Ryż zalewamy trzema miarkami wody i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Obrane ze skórki awokado dzielimy na kilka części. Umieszczamy w robocie kuchennym. Dodajemy listki bazylii i dolewamy sok z cytryny, oliwę i odrobinę wody. Całość doprawiamy solą i pierzem i miksujemy. Ugotowany ryż łączymy ze zmiksowaną zieloną masą i dokładnie mieszamy.



"Kupujemy" dorsza z pesto z suszonych pomidorów i nasion dyni. W rewanżu zapraszamy Panią na lunch z osobą towarzyszącą. Niekoniecznie własny:) Lunch proszę zrealizować na podstawie kuponu, który Pani przesyłam, w dowolnym momencie. Powiadomię Panią o terminie realizacji Pani dania. Będzie to pewnie w kolejny piątek. Zawsze w piątki mamy rybę na lunch.
 Zapraszam kolejne osoby do udziału w konkursie. Wystarczy wysłać propozycje na nasz profil na fb lub bezpośrednio na blog.  Możecie sami układać menu waszego lunchu !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz