Pytacie o przepis na najbardziej uniwersalny sos do sałaty. My bardzo lubimy ten:)
Składniki:
łyżka dobrej oliwy
mała łyżeczka miodu
mała łyżeczka musztardy dijon
łyżka octu balsamicznego
150 ml wody
różowy pieprz wedle uznania
Istotna jest kolejność dodawania składników. Do oliwy dodajemy musztardę, mieszamy na krem. Dodajemy ocet, wodę i miód. Po każdym składniku energicznie mieszamy żeby nie stracić kremowej konsystencji. Rukolę mieszamy z dowolnymi sałatami i dodatkami. Najbardziej lubię dodać jedynie parmezan w wiórkach. Wtedy każdy smak jest dokładnie wyczuwalny a różany aromat pieprzu czyni tę sałatę wyjątkowo elegancką.
Inne dodatki: smażona polędwica, wątróbki drobiowe, pierś z kaczki. Bezmięsne: ser brie, oscypek z patelni, karczochy z zalewy, duszony bakłażan.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz